asistenční linka 1202

Drystar (SK)    Drystar (AT)

Vysoušeče vlhkosti: Proč jsou důležité a jak je správně používat

Bojujete s vlhkostí ve vaší domácnosti, stavbě nebo průmyslovém objektu? V tom případě jsou právě pro vás určeny vysoušeče vlhkosti. Zjistěte, s čím vám mohou pomoct a jaká pravidla dodržovat během jejich používání.

Kdy vám pomohou vysoušeče vlhkosti

Vysoušeče vlhkosti najdou uplatnění v mnoha různých situacích. Typickým příkladem může být vysoušení hrubé stavby nebo prostor, které byly zasaženy vodovodní havárií. Pomocí vysoušečů lze řešit nejen vysoušení staveb a zdiva, ale i podlahových izolací, nových podlah a podlahových potěrů, plochých střech a teras a dutých stropů a podhledů.

Jaké způsoby vysoušení lze používat

K vysoušení prostor lze používat několik způsobů. Prvním z nich je zjednodušeně topení a zároveň větrání. Pokud se totiž zvýší teplota vzduchu, dojde ke zvýšení jeho nasákavosti. Prostřednictvím větrání pak nasycený vzduch z uzavřeného prostoru odvedete pryč a přivedete do něj nový, chladnější a suchý.

Další možností je využití kondenzačního odvlhčovače. Ten funguje na principu kondenzace. To znamená, že nasátý vlhký vzduch se uvnitř ochladí a suchý vzduch se poté opět vypouští do prostoru. Zkapalněná pára odtéká do speciální nádobky a celý proces se následně opakuje.

Třetí variantou je využití takzvaného adsorpčního odvlhčovače. V tomto případě se vzduch vede přes silikagelový kotouč, kde zanechává svou vlhkost. Do prostoru se následně vhání suchý vzduch, který opět nasává vlhkost z postižených materiálů. 

Domácí vysoušeč vlhkosti do bytu vs. profesionální odvlhčovač

Pokud bojujete s menší mírou vlhkosti v domácnosti, možná si vystačíte právě s domácím vysoušečem vlhkosti v bytě. Na druhou stranu profesionální odvlhčovače bývají konstruovány tak, aby si poradily i s náročným provozem a dokázaly ustát prašné podmínky. Zásadním rozdílem mezi domácím a profesionálním odvlhčovačem je výkon, což se promítá také do pořizovací ceny.

Pokud si nechcete pořizovat nákladný profesionální odvlhčovač, ale přesto potřebujete využít jeho špičkový výkon, může pro vás být vhodným řešením využití půjčovny vysoušečů vlhkosti.

Jak správně používat kondenzační vysoušeč vlhkosti

Abyste docílili kýženého efektu, je samozřejmě důležité odvlhčovač správně používat. Přečtěte si několik tipů, které vám s tím pomohou.

Uzavřená místnost

Odvlhčovač vzduchu by měl být v provozu vždy v uzavřené místnosti. To znamená, že zavřete okna i dveře.

Správné umístění

Elektrický vysoušeč vlhkosti umístěte na pevný a rovný povrch, abyste neriskovali jeho převržení. Zároveň jej postavte do prostoru, nikoliv přímo ke stěně. Je důležité, aby měl ventilátor dostatečný prostor pro nasávání vzduchu.

Pozor na kontakt s vodou

Vysoušeče vlhkosti zdiva jsou elektrická zařízení. Proto vždy přístroj umístěte na suchý povrch.

Využijte podpůrné prostředky

Schopnost uvolňovat vlhkost se přirozeně zvyšuje v momentě, kdy dojde ke zvýšení teploty a cirkulace vzduchu v místnosti. Proto lze doporučit společně s odvlhčovači používat také ventilátory a topení, které urychlí proces vysoušení o 30 %. Pokud budete používat větší počet přístrojů, dejte si pozor na jejich správné zapojení do elektrické sítě, aby nedošlo k jejímu přetížení. 

S čím vám můžeme pomoci


Neváhejte nás kontaktovat s jakýmkoliv dotazem, rádi vám poradíme

Společnost Drystar s.r.o. zaručuje spolehlivost a profesionalitu v oblasti vysoušení a sanačních prací.

Kontakt

  • K Pérovně 1513/10, 102 00 Praha
  • Asistenční linka: 1202

  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.