asistenční linka 1202

Drystar (SK)    Drystar (AT)

Odvlhčovač vzduchu: Co je to a jak vám může pomoci

Bojujete s vlhkostí ve vaší nemovitosti? Řešením může být použití odvlhčovače vzduchu. Zjistěte, na jakém principu funguje a podle čeho jej vybrat.

Co je kondenzační odvlhčovač a jak funguje

Kondenzační odvlhčovač vzduchu funguje, jak napovídá samotný název, na principu kondenzace. Vlhký vzduch se tedy přivádí do odvlhčovače, kde se na principu kondenzace ochladí. 

Následně se vzduch zbavený vlhkostí vypouští zpět do prostoru. Zkapalněná pára odtéká do k tomu určené nádoby a celý proces se poté opakuje. Zkondenzovanou páru můžete průběžně z nádoby vylévat, případně lze odvlhčovač používat s integrovaným čerpadlem pro přímý odvod kondenzátu do kanalizačního odtoku. 

Jak vybrat správný kondenzační odvlhčovač pro vaši domácnost

Pokud si chcete pořídit elektrický odvlhčovač vzduchu, při samotném výběru vezměte v úvahu hned několik parametrů.

Jak vybrat správný kondenzační odvlhčovač pro vaši domácnost

Odvlhčovací výkon udává množství zkondenzované vody za den. Zatímco u základních modelů tato hodnota dosahuje maximálně 16 litrů, u pokročilých modelů se jedná o 16 až 45 litrů vody. Pokud ale hledáte přístroj pro důkladné odvlhčení celé nemovitosti, pak jsou pro vás určeny odvlhčovače s výkonem vyšším než 45 litrů za den. Vždy však záleží na členitosti interiéru. Na jednu jednotku proto může být potřeba využít i více přístrojů. 

Rychlost odvlhčení

Rychlost odvlhčení souvisí s odvlhčovacím výkonem přístroje. V podstatě udává množství vlhkosti zachycené za jednu hodinu provozu. Zatímco základní odvlhčovače vzduchu do bytu zkondenzují za hodinu méně než 0,75 litrů vody, u pokročilejších modelů se tato hodnota pohybuje zhruba mezi 0,7 až 4,5 litry vody. Špičkové přístroje jsou pak schopny zachytit i více než 5 litrů vody za hodinu. 

Objem kondenzační nádrže

Pokud chcete nechat odvlhčovač pracovat bez dozoru a zároveň jej nebudete napojovat do kanalizačního odtoku, je třeba se poohlížet také po dostatečném objemu kondenzační nádrže. U malých odvlhčovačů vzduchu se běžně jedná o zhruba 3 litry. Pokročilejší modely nabídnou zhruba 6 litrů a u průmyslových odvlhčovačů může být kapacita vyšší než 7 litrů. 

Hlučnost

Pokud budete odvlhčovat prostor, ve kterém zároveň bydlíte, může pro vás být rozhodující také hlučnost. U nejtišších odvlhčovačů hlučnost dosahuje maximálně 45 dB. V případě průmyslových odvlhčovačů může být hlučnost vyšší než 52 dB, což už vás může při běžném provozu rušit. 

Jak urychlit proces odvlhčování pomocí ventilátorů a topení

Kondenzační vysoušeče jsou schopny vysušit zdivo maximálně do hloubky 3-4 cm. Pokud tedy dojde k silnému zasažení prostoru vlhkostí, je potřeba si pomoct podpůrnými přístroji. V opačném případě by se vlhkost mohla dostat na povrch a následně způsobit problémy spojené s omítkou či malbou.

V tomto směru se používají výhřevné tyče a jiné (například infralampy a infrapanely). Díky nim se zdivo uvnitř zahřeje a vlhkost je následně rozdílem tlaku kapilárně vytlačována směrem na povrch, kde může dojít k jejímu vysušení. 

S čím vám můžeme pomoci


Neváhejte nás kontaktovat s jakýmkoliv dotazem, rádi vám poradíme

Společnost Drystar s.r.o. zaručuje spolehlivost a profesionalitu v oblasti vysoušení a sanačních prací.

Kontakt

  • K Pérovně 1513/10, 102 00 Praha
  • Asistenční linka: 1202

  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.