asistenční linka 1202

Drystar (SK)    Drystar (AT)

Havárie vody: Jak se připravit a jak reagovat

Havárie vody může potkat každého z nás. Proto se vyplatí mít jasno v tom, jak během havárie reagovat a na co se zaměřit bezprostředně po ní. V tomto článku si také povíme, jaká pravidla dodržovat, abyste tomuto neštěstí předcházeli.

Jak se připravit na vodovodní havárii

Problémům spojeným s případnou vodovodní havárií je samozřejmě vždy lepší předcházet, než je poté zdlouhavě řešit. Proto pamatujte na dodržování několika základních pravidel. Na co se konkrétně zaměřit?

  • Pravidelně si vyhraďte čas na kontrolu přívodních hadiček k rezervoáru WC, umyvadlové a dřezové baterii, pračce a myčce nádobí, sifon pod vanou. Pokud zaznamenáte nějaké poškození, přistupte k opravě nebo výměně přívodní hadice.
  • Před zahájením topné sezóny a po jejím skončení zkontrolujte stav topení a zjistěte, zda nejeví známky poškození.
  • Pokud odcházíte z domu, raději nezapínejte myčku nádobí ani pračku. Raději počkejte, až se vrátíte, abyste vše měli pod kontrolou.
  • Pokud odjíždíte na dovolenou, nezapomeňte uzavřít hlavní přívod vody
  • Čas od času si k vám domů pozvěte instalatéra, který se na všechny rozvody související s vodou podívá důkladněji a snáze odhalí případné nedostatky. 
  • Mějte pro jistotu uzavřené pojištění odpovědnosti a majetku

Jak reagovat během a po havárii vody

Havárie vody může potkat každého. Způsobit ji může například prasklé potrubí, poškozená přívodní hadička k vodovodní baterii, přetékající vana či jiný faktor. Vytopení může poškodit výmalbu vaší domácnosti, podlahovou krytinu, ale i nejrůznější elektrospotřebiče a další vybavení. Kromě toho můžete při havárii vody vytopit sousedy. Proto je důležité mít sjednané pojištění odpovědnosti v dostatečné výši. 

Pokud zjistíte, že došlo k havárii vody, prvním krokem je jednoznačně zabránit šíření dalším škodám. To znamená, že co nejrychleji uzavřete přívod vody. Následně se zaměřte na fotodokumentaci aktuálního stavu. Nechte všechny věci tak, jak jsou a pečlivě je nafoťte. K tomu si sepište, co všechno je poškozené. Bude se vám to hodit později, jakmile budete muset tyto náležitosti doložit pojišťovně. Následně se pokuste zamezit vzniku dalších škod. Odsuňte například nábytek od stěn, abyste zamezili šíření plísní a přesuňte předměty, které vlhkost zatím nepoškodila. 

Dále vylučte riziko kontaktu vody s elektrickým proudem. Pokud tento kontakt hrozí, vypněte přívod elektřiny. Pokud jste havárii vody nezpůsobili vy, ale někdo jiný, je důležité původce vyhledat. Upozorněte jej na to, co se stalo. 

Obraťte se na specializovanou firmu

V otázce vysoušení prostor se dále můžete obrátit na specializovanou firmu. U nás v Drystar působíme po celé České republice a rádi vám s vaším problémem pomůžeme. Navíc jsme smluvním partnerem pojišťovny Kooperativa, ČPP, Allianz a dlouhodobě spolupracujeme se všemi významnými pojišťovnami.

Při naší práci používáme ty nejmodernější a nejúčinnější technologie. Poradíme si s vyřešením veškerých vašich problémů s vlhkostí. A také vám poradíme, jaký způsob odvlhčování či vysoušení je pro vás tím nejlepším. 

  1. Nejprve si prohlédneme celý prostor a navrhneme nejvhodnější způsob pro jeho vysoušení. 
  2. Provedeme vstupní měření vlhkosti a navrhneme optimální způsob odstranění vlhkosti.
  3. V dalším kroku se zaměříme na zpracování zprávy z prohlídky a potřebných podkladů. 
  4. Následně nainstalujeme naši vysoušecí techniku s co největší efektivitou. Během vysoušení a po jeho skončení provádíme kontrolního měření. 
  5. Na závěr zpracujeme závěrečnou zprávu společně s výpočtem spotřebované elektrické energie. 
  6. Dále se můžeme pustit také do sanace po škodách způsobených vodou. Vypracujeme pro vás návrh sanačních prací šitý na míru, jednotlivé práce zkoordinujeme a vše uvedeme do původního stavu

Jak kondenzační odvlhčovače mohou pomoci při vodovodní havárii

Při vysoušení prostor po vodovodní havárii lze použít několik principů vysoušení. Jedním z nich je kondenzační odvlhčovač. Jak napovídá samotný název, pracuje na systému kondenzace. Nasátý vlhký vzduch ochladí a následně do prostoru vypouští suchý vzduch. Vzniklá zkapalněná pára odtéká do nádobky. Celý proces se poté opakuje. 

Nádobu s kondenzátem je možné průběžně vyprazdňovat. Případně lze odvlhčovač napojit na čerpadlo pro odvod kondenzátu do nejbližšího kanalizačního odtoku. 

Ve většině případů pro řešení vlhkosti vlivem vodovodní havárie stačí použití kondenzačních odvlhčovačů, ventilátorů a vysokotlakých turbín. Pokud ovšem dojde k masivnímu dlouhodobému zatečení silného plného zdiva, bývá nutné tyto přístroje vybavit o další podpůrné vybavení. Jednat se může zejména o speciální výhřevné tyče, infrapanely a infralampy

Pomůžeme vám nejen s následky havárie vody v Praze

Potřebujete pomoct s vysoušením domova a dalších objektů? Zavolejte nám na asistenční linku 1202. Naši technici vám pomohou nejen při havárii vody v Praze, ale i v jiných městech po celé České republice.

S čím vám můžeme pomoci


Neváhejte nás kontaktovat s jakýmkoliv dotazem, rádi vám poradíme

Společnost Drystar s.r.o. zaručuje spolehlivost a profesionalitu v oblasti vysoušení a sanačních prací.

Kontakt

  • K Pérovně 1513/10, 102 00 Praha
  • Asistenční linka: 1202

  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.